Tanıtım

 

Ülkemizde bitkisel üretim yapan küçük aile işletmesi desteği, fındık üreticileri gelir desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, mazot, gübre ve toprak analizi desteği, organik tarım desteği ve toprak analizi desteği gibi sağladığı tarımsal desteklere ek olarak, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği ve hayvancılık desteği mevcuttur. Bu destekler, gıda sektöründe faaliyet gösteren mevcut işletmelerin yatırımlarını arttırmaya ve yeni girişimlerin bu sektöre çekilmesine yönelik olarak geliştirilmektedir.Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; gıda hammaddesi işleyen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde üretim biriminin kalite kontrol ve üretim bölümlerinde yöneticilere yardımcı olacak ve bu amacı gerçekleştirecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yükseköğretim programıdır. Programın temel hedeflerinden biri; gıda maddeleri ile bunlarla temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten ve satan işyerlerinin, asgari teknik ve hijyenik şartlarının sağlanmasında ve bu yerlerde üretilen ve satılan gıda maddelerinin ve de gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata uygunluğunun tespitinde, ayrıca numune alma işlemi ile başlayan ve o partinin istenilen özelliklere uygunluğunun kontrol edilmesinde yapılan işlemlerin tümünü yapabilecek niteliklere sahip ara elemanlar yetiştirmektir. Bu doğrultuda öğrencilerden dördüncü yarıyılda 14 hafta süreyle ‘’3+1’’ olarak temalaşan İş Yeri Uygulaması eğitimi alarak pratik tecrübelerini arttırmaları beklenmektedir. Mezun öğrenciler “Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca örgün veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

 

Programın avantajları

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı;

•Temel gıda bilimi, kontrolü ve teknolojisi alanlarında bilgi sunar.

•Gıda kalite kontrolü ve analizi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme kabiliyeti kazandırır.

•Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazandırır.

•Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirmeyi öğretir.

•Gıda kalite değerlendirilmesinde objektif ve sübjektif yöntemleri kullanma ve sonuçları yorumlama yeteneği edindirir.

•Laboratuvar kullanma, gıda analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi kazandırır.

•Meslek etiğine saygılı olmayı öğretir.

•Bir gıda prosesini planlamasını, uygulamasını ve geliştirilmesini öğretir.

•Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hâkimiyet sağlar.

 

Program mezunlarının iş imkânı bulabildikleri alanlar

• Kahramankazan ve civarındaki ya da ülkemizin diğer bölgelerinde gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli özel işletmelerde,

• Gıda kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlardaki gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı ilgili laboratuarlarda,

• Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Halk Sağlığı Laboratuvarları, Tariş, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde yönetim ve üretim alanlarında çalışabilirler.

 

Programın ayrıcalıklı yanları

• Hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlilik kazandırmaya yönelik yöntem ve tekniklerin uygulanmasına özen gösterilir.

• Programda kazandırılan mesleki yeterliliklerin, iş hayatında, kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilmesine olanak verir.

• İşbaşında eğitime ayrıcalıklı önem verir.

• Öğrencilere burs ve farklı oranlarda indirim imkanı sağlanmaktadır.

• İngilizce Hazırlık Programı isteğe bağlıdır.

• Erasmus değişim programıyla yurt dışında eğitim/staj olanağı verir.

• Üniversite-Sektör işbirliğiyle eğitimin dördüncü döneminde işyeri uygulaması olanağı sağlar.

• DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Lisans Bölümlerine geçiş olanağı bulunur.

• Çift anadal eğitim imkanı ile ikinci bir dalda eğitim görme ve diploma alma olanağı sağlar.

 

İş başında eğitim imkanları

Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı öğrencileri, programın zorunlu bir parçası olarak, dördüncü dönemlerinde (2. Sınıf son dönem) akademik yılın sonunda bir gıda sektörü işletmesinde iş başında eğitim yapmak zorundadırlar. İş başında eğitim yerinin seçimi öğrenciye bırakılmakla birlikte, program iş yeri uygulaması konusunda sektör ile işbirliği yapmaktadır. İş başında eğitim öğrencilerin kendi alanlarında deneyim kazanmasına ve değişik sektörleri tanımasına yardım ederken, bir yandan da iş dünyasının öğrencilerimizi ve programı tanımasına olanak sağlamaktadır. Böylece öğrenciler mezun olduklarında, İş başında eğitim yaptıkları işletmelerde sürekli çalışma olanağı bulabilmektedirler. İş başında eğitim süresi 14 haftadır.

 

Programı ek puanla tercih edebilecek mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunları için alan ve dal adları
Aile ve tüketici hizmetleri, gıda teknolojisi, laboratuvar hizmetleri, ve yiyecek içecek hizmetleri alan kodlu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının ek puan ile bu önlisans programına yerleşmesi mümkündür.


Dikey geçiş sınavı ile tercih yapılabilecek lisans programları
• Beslenme ve Diyetetik
• Gıda Mühendisliği
• Gıda Teknolojisi
• Kimya